Hoppa till huvudinnehåll

Dödsbo, bouppteckning och arvskifte

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när någon går bort. Mitt i sorgen ska du som närstående och dödsbodelägare ta tag i allt det praktiska med den avlidnes ekonomi. Här hittar du information om hur du tar hand om dödsboet, bouppteckning och annat som behöver göras.

1. Det här sker automatiskt

När vi får kännedom om dödsfallet av Skatteverket görs följande av oss.

2. Ta hand om dödsboet

Ett dödsbo är en avliden persons tillgångar och skulder. Tillgångar kan vara till exempel pengar, aktier, fonder, bostad och lösöre som möbler, bil, smycken. Vid ett dödsfall blir de personer som enligt lag eller testamente är arvingar dödsbodelägare. Dödsboet upphör när det gjorts ett arvskifte och dödsboets eventuella tillgångar fördelats ut till arvingarna.

3. Gör en bouppteckning, deklarera dödsbo med mera

En bouppteckning är en sammanställning som dödsbodelägarna gemensamt gör över den avlidne personens tillgångar och skulder. Den behöver göras och skickas in för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

4. Gör arvskiftet och avsluta konton

Nu är det dags för arvskifte, det vill säga dela upp den avlidnes eventuella tillgångar mellan arvingarna och avsluta konton. När bouppteckningen är registrerad och arvskifteshandlingen är klar kan ni boka ett möte för att dela upp arvet. 

5. När allt är hanterat och klart

Dödsboet är färdighanterat när det är skiftat och alla konton och tjänster är avslutade. Vi kommer att skicka ett årsbesked från banken för de konton som varit aktiva under året. Det kan vara svårt att bli påmind om dödsfallet långt senare men som bank är vi skyldiga att göra dessa utskick.

Behöver du hjälp?

Vi samarbetar med juristen Anna från Sävekulla Juridik, hon kan hjälpa dig med det praktiska kring ett dödsbo.