Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Delad eller gemensam ekonomi?

Ett äldre par fikar tillsammans med andra ute i trädgården

Är man flera som har inkomst i hushållet bör man dela på de gemensamma utgifterna. Men om det betyder egen eller gemensam ekonomi är en smaksak och upp till varje hushåll att bestämma.

Bra att tänka på

 • Ta betalt av vuxna barn som bor hemma

  Har du barn som bor hemma och som jobbar och har egen inkomst? I så fall bör de också vara med och betala för sig. Både för att underlätta familjens ekonomi men också för att lära sig inför den dagen de flyttar hemifrån. Hur mycket som är rimligt att ta betalt kan du läsa mer om nedan.

 • Ordna med pensionen för den som tjänar mindre

  Tjänar den ena mycket mer än den andra kan det vara bra att se över ekonomin på längre sikt. Till exempel hur pensionen påverkas om man har olika stor inkomst. Den som tjänar mer kan föra över pensionsrätter till den som tjänar mindre. Eller kompensera genom ett sparande för framtida pension till sin partner. Tänk på att i så fall ordna så att sparandet görs till enskild egendom.

 • Helt egen ekonomi kräver bra fördelning av utgifterna

  Om man har egen eller gemensam ekonomi är upp till varje hushåll att bestämma. Tänk på att om man har helt egen ekonomi behöver man vara duktig på att fördela utgifterna jämt. I ett hushåll finns många småutgifter man kanske inte tänker på, särskilt om det finns barn. Det kan vara presenter till barnkalas, inköp av mössor och vantar och mycket annat.

 • Går att ha kombination av egen och delad ekonomi

  Det går att ha en kombination av egen och gemensam ekonomi. Sätt till exempel in pengar på ett konto knutet till ett kort som ni båda kan använda. De pengarna används sedan till allt som är gemensamt i hushållet. Resten av din inkomst kan du använda till dig själv.

 • Prata ekonomi med varandra

  Prata igenom er ekonomi, så att ni har samma mål. Ska ni spara till något speciellt är det viktigt att båda bidrar efter egen förmåga.

Det här kan vi hjälpa till med